onsdag 1. april 2009

Film - Vinterland (2007)

Vinterland er en annerledes film, regissert av Hisham Zaman. Det er vinterstid i Nord-Norge, og vi blir introdusert til kurderen Renas (Raouf Saraj fra Heimdal). Han venter på sin nye hustru, Fermesk (Shler Rahnoma, student ved UIO). Han har blitt introdusert til kona av foreldrene, og tror han har funnet drømmejenta. De har kontaktet hverandre via telefon i en periode på ett år, og Renas forelsker seg i den Fermesk han ser på bildene han har fått tilsendt.

Når Fermesk ankommer flyplassen etter en lang reise helt fra Nord-Irak blir Renas tydelig skuffet, hun ligner ikke på den Fermesk han har forelsket seg i. Fermesk finner etter hvert ut at Renas heller ikke er den rike drømmemannen hun hadde håpet å treffe. Både Renas og Fermesk angrer, men nå er det ingen vei tilbake. Nå har de bare hverandre, og må gjøre det beste ut av situasjonen.

Tittelen ”Vinterland” passer veldig godt til denne handlingen. Menneskene Fermesk møter i det nye landet prøver ikke å kommunisere, de er kalde. I tillegg foregår hele filmen i en gjennomført vintersetting, og forholdet mellom hovedpersonene er ikke akkurat varmt.  

Denne filmen tar for seg mange viktige tema og gir oss et ekte bilde av hverdagen til Renas og Fermesk. Selv om filmen tar for seg viktige problemstillinger bruker den også humor som et viktig virkemiddel. Man kan få følelsen av at filmen prøver å være både en komedie og et drama på samme tidspunkt, noe som er vanskelig å få til å fungere hundre prosent, også i denne filmen. Det er verken et drama eller en komedie, selv om den hele veien har disse seriøse temaene som en undertone. I løpet av sine 52 minutter, klarer ikke filmen å få disse frem, noe som gjør at filmen ikke gjør inntrykk på meg. At filmen er annerledes og kanskje litt rar trekker ikke ned for min del, men selv om den er annerledes virker den ikke nytenkende og eksentrisk for min del. Alt foregår i kronologisk rekkefølge, filmingen er straight og vi møter ikke på noen store overraskelser.

Til slutt må jeg legge til at skuespillerprestasjonene er imponerende hvis man tar i betraktning at begge hovedrolleinnehaverne debuterte som skuespillere i denne filmen.

Hvis jeg skulle ha gitt et terningkast hadde det ha blitt en treer. 

Ingen kommentarer: