tirsdag 10. februar 2009

Musikkvideo - Eminem - When I'm Gone


Denne uken fikk vi i oppgave på skolen å skrive litt om en musikkvideo i sammenheng med temaet vi har om på skolen, nemmelig film. Det stod at vi skulle velge en film som vi synes det var noe spesielt ved. Jeg trodde at dette kom til å ta kort tid, noe som viste seg å være fullstendig feil. Det stod mellom mange videoer, men ingen egnet seg spesielt godt til denne oppgaven. Nå er klokken 23:14, og jeg har endelig kommet på den perfekte musikkvideo, etter min mening en av de beste musikkvideoene som noen gang er laget, Eminem – When I’m Gone. Får jeg begynner å skrive om videoen vil jeg få sagt at jeg senere kommer til å redigere og skrive mer i dette innlegget. Det er veldig mye å si om denne videoen, men jeg kan ikke sitte oppe til langt på natt.

When I’m Gone er en fortellende video. I starten av videoen ser vi en samtalegruppe. En man står foran forsamlingen og forteller om hvordan denne samtalegruppen har hjulpet han gjennom en vanskelig tid. Når han er ferdig spør lederen i gruppen om noen andre har noe de vil dele. Marshall Mathers (som er Eminem sitt egentlige navn) kommer opp og begynner å dele med forsamlingen. Det er dette som er teksten i sangen. Han forteller om hvor mye han elsker datteren sin, men hvordan hans karriere ødelegger for henne. Han må dra på turne, imens datteren er hjemme og moren ikke er til stedet. Han sier at han er hovedkilden til datterens smerte. Etter hvert som han synger er vi ikke lenger i samtalegruppen, men befinner oss i situasjonene han forteller om. Store deler av teksten er en dialog mellom Eminem og datteren og i disse scene beveger datteren sin munn seg til Eminem sin stemme når hun snakker. Han forteller samtalegruppen om en drøm. Han drømmer at han forteller datteren at han aldri skal reise fra henne igjen, men hun tror ikke på han. Når han skal gå inn i stua for å vise familien at han bryr seg mer om dem enn karrieren blir stua til en scene, og familien er borte. Dette ser man i videoen, og overgangen fra rommet til scenen han står på ser veldig bra ut. I slutten av drømmen går Eminem av scenen og finner en pistol på bakken. Han setter pistolen mot tinningen og skriker ”Die Shady” før han skyter. (Shady er et av artistnavnene til Eminem, Eminems alter-ego, det er denne figuren som har alle de perverse sangene). Hele denne drømmen er på en måte en metafor. Det ender med at Eminem dreper Shady, og nå kan konsentrere seg fullt og helt på det å være en familiefar. Etter drømmen våkner han opp. Det er vår, solen skinner og datteren er ute i hagen og husker. Han går bort og kysser kona, og ser at datteren smiler og er lykkelig.

Sangen er fra albumet 2005 Curtain Call: The Hits greatest hits. Sangen handler om hvordan karrieren til Eminem ødelegger hans forhold til familien, og flere av de siste utgivelsene hans handler om akkurat dette. Videoen er utrolig bra og følelsesladd. Det er brukt mange virkemidler, og det som gjør at jeg synes den er så god er dramaturgien. Hele videoen er egentlig bare noe han deler med en forsamling, men vi får se det han forteller om. Vi får se drømmen hans, og hvordan han våkner opp. Det hele er genialt regissert, og det er utrolig at det er mulig å lage en så sterk musikkvideo når man kun har seks minutter til disposisjon!
Jeg kan dessverre ikke legge ut videoen her fordi den ikke er tilgjengelig på nettet i Norge. (This video is not available in your country).

1 kommentar:

Amund sa...

dette må jeg si var et langt og keegt innlegg<333